Left Pokračovat v nakupování
Vaše objednávka

V košíku nemáte žádné zboží

Promotion
Read more
Když už mrkev nestačí.

Modrofialové vs. modré světlo

Dnešní příspěvek budeme věnovat především “Brýlím proti modrému světlu”, což je produkt u kterého bývá mylně vysvětlena jeho funkčnost.

“Brýle proti modrému světlu” je obecně zaužívaný pojem, který může být zavádějící. Výstižněji bychom je mohli nazývat např. “brýle proti digitální námaze očí”, ale ani to by nebylo zcela přesné, protože jsou prospěšné na nošení nejen u digitálních obrazovek. Pojďme si říct pár faktů o těchto brýlích a modrém světle:


Modré světlo

Světlo je elektromagnetické záření, které je definované vlnovou délkou. Vlnová délka viditelného světla se pohybuje v oblasti asi 380-780 nm. To, jakou barvu vnímáme záleží právě na vlnové délce, tedy různé vlnové délky viditelného spektra vnímáme jako různé barvy. Záření o kratších vlnových délkách (vysokoenergetické záření), než je viditelné světlo, je označováno jako UV záření a záření o delších vlnových délkách (nízkoenergetické záření) jako infračervené záření. 

Modré světlo vs. modrofialové svělo

Modré nebo modrofialové světlo navazuje ve spektru právě na UV záření. Fialová a modrofialová barva se pohybují v rozmezí asi 380-450 nm. Vzhledem k tomu, že se modrofialové záření nachází na začátku viditelného spektra blízko UV záření (vysokoenergetické záření), jde o záření také poměrně vysoce energetické. Vlnové délky 450-485 nm odpovídají modré barvě. Tato část spektra je pro nás důležitá z hlediska cirkadiánního rytmu.

Modré světlo vyzařují počítače, mobily, led osvětlení

Modré i modrofialové světlo je součástí slunečního záření

 



Modré i modrofialové světlo jsou přirozenou součástí slunečního záření - nachází se tedy prakticky všude. Zároveň se s ním můžeme setkat u elektronických zařízení, LED světel, zářivek apod.
Brýle proti digitální námaze

Výhody brýlí proti digitální únavě: 

  • Blokují škodlivé ultrafialové světlo, modrofialové světlo a část modrého světla. Díky kombinaci kvalitní antireflexní úpravy a blokaci modrofialového světla sníží digitální námahu očí (tzn. bolest očí, pálení, začervenání očí, bolest hlavy), která je způsobena několika faktory. Jsou skvělé pro lidi, kteří pracují v kanceláři pod zářivkami s vysokou intenzitou světla, které jsou jedním z faktorů digitální námahy. Díky ochraně proti škodlivému světlu jsou vhodné i na nošení přes den mimo kancelář.
  • Důležitou roli u nich hraje antireflexní úprava a částečná absorpce (pohlcení) již zmíněné části světelného spektra. Speciální antireflexní úprava zajišťuje odraz světla v určité vlnové délce a sníží odlesky od obrazovek -> to zlepší obraz, kontrast a poskytne úlevu. Oči nemusí vynaložit tolik úsilí k prohlížení textu i obrazu. 
  • Brýlové čočky mají lehký nádech do žluta, což snižuje jas od vyzařovaného světla a zajišťuje pro mnoho lidí větší komfort.
  • Jsou kompromisem mezi zachováním kontrastu barev a ulevením od bolestí hlavy, pálení, únavy očí apod.
  • Pouze večer pro přirozený cirkadiánní rytmus je lepší je vyměnit za zabarvené brýle, zapnout si aplikaci noční mód nebo se vyhnout modrému světlu úplně.
  • Pro pohodlné trávení času u digitálních zařízení jsou tyto brýle jen jedním z preventivních prostředků.
Brýle proti modrému světlu