Left Pokračovat v nakupování
Vaše objednávka

V košíku nemáte žádné zboží

Promotion
Read more
Když už mrkev nestačí.

Druhy slunečních brýlí a slunečních čoček

Mnoho lidí neví, že sluneční brýle lze vyrobit i dioptrické. Při výrobě slunečních dioptrických brýlí si lze vybrat z několika typů, ať už co se týče barvy, materiálu nebo procent zabarvení. Dále jsou tu možnosti jako samozabarvovací, polarizační, gradální nebo zrcadlové brýlové čočky.

Polarizační brýle mají speciální úpravu, která tlumí nepříjemné odrazy a odlesky od hladkých povrchů jako je silnice, kapota auta, vodní hladina, sníh. Polarizační sluneční brýle snižují nepříjemné oslnění a pocity, jako je únava a bolest očí apod. Jsou ideální na řízení, k vodě, na hory.

Dioptrické sluneční brýle

Samozabarvovací čočky jsou další možnou variantou, která může chránit naše oči. Tyto brýlové čočky se přizpůsobují světelným podmínkám - reagují ztmavením při vystavení se UV záření (slunečnímu záření), zatímco v místnosti zůstávají čiré. Jsou to tedy sluneční i dioptrické brýle v jednom provedení. Opět poskytují ochranu proti UV, ať už jsou v jakémkoliv stupni zabarvení. 

Samozabarvovací brýle
Samozabarvovací dioptrické brýle

 

Spousta lidí se při nošení slunečních brýlí cítí nekomfortně, když si nevidí pod nohy nebo dobře na chodník kvůli zatmavení. To se dá vyřešit pořízením tzv. gradálních sklíček, jejichž zbarvení se postupně mění od nejtmavšího v horní části po nejsvětlejší v dolní části. Proto jsou ideální pro lepší orientování v prostoru a nebo i pro řidiče při pohledu na palubovku v autě.

Gradální sluneční brýle

Zrcadlové sluneční brýle jsou nejenom krásným modním doplňkem, ale zároveň mají i pozitivní efekt, co se týče funkčnosti. Díky reflexní funkci se zvýší odrazivost povrchu čočky a sníží se propustnost brýlového skla ve viditelné oblasti světla. Metalická zrcadlová vrstva na vnější straně čoček tedy snižuje množství světla vstupujícího do očí, zároveň redukuje oslnění a odlesky. Tím, že snižují propustnost světla, jsou ideální pro lidi, kteří tráví hodně času venku a od svých slunečních brýlí vyžadují co největší blokaci slunečního záření. Pro sportovce jsou vhodné barvy oranžové, hnědé, žluté, jelikož zvyšují kontrast. Šedá a zelená barva snižují oslnění a redukují propustnost záření rovnoměrně v celém barevném spektru, a tedy nezpůsobují změnu barvy okolního prostředí Jsou ideální na venkovní sporty, zejména na sněhové nebo vodní sporty.

Tipy na závěr:

  1. Nikdy se nedívejte přímo do slunce. Při delším přímém pohledu do slunce mohou UV paprsky prostoupit až na sítnici, kde mohou způsobit tzv. solární retinopatii, kdy dochází k poškození sítnice a tvorbě výpadků zorného pole.

  2. Ochranné pomůcky ideálně kombinujte - brýle a klobouk, kšiltovku nebo jinou pokrývku hlavy.

  3. Nespoléhejte na to, že je slunce za mrakem a “nemá sílu”. UV paprsky prostupují i přes mraky a dopadají do našich očí.

  4. Vyhýbejte se nekvalitním slunečním brýlím bez UV ochrany.

  5. UV záření není pouze škodlivé. Zdravé trávení času na sluníčku je důležité kvůli tvorbě vitaminu D.

  6. Dbejte zvýšené ochrany očí při pobytu u vody a na sněhu. Pořiďte si správně zakřivené brýle, které budou chránit vaše oči i ze strany nebo polarizační brýle, které sníží oslnění od hladkých povrchů.

Sluneční brýle se 100% UV ochranou