Left Pokračovat v nakupování
Vaše objednávka

V košíku nemáte žádné zboží

Promotion
Read more
Když už mrkev nestačí.

Kvalitní vs. nekvalitní sluneční brýle

Sluneční brýle optika Brno

Při koupi slunečních brýlí je důležité si pohlídat, že je u nich udáno buď 100% UV Ochrana, UV400, CE nebo že blokují UVA i UVB záření, aby skutečně poskytovaly potřebnou ochranu. Pokud totiž budou brýle pouze zatmavené ale bez UV ochrany, mohou naším očím paradoxně spíše ublížit. Zatmavení čoček způsobí, že se zornice roztáhnou, aby posbíraly co největší množství světla a do oka prochází více nebezpečného světla. Příroda to zařídila tak, aby se zornice zúžili, když na nás zasvítí slunce. Ale pokud si na sebe dáme zatmavené sluneční brýle, tak se zornice roztáhnou a do oka vstupuje více paprsků. Proto je tedy velice důležité nosit sluneční brýle se 100% UV ochranou.

 

Sportovní brýle

Důležitou roli hraje i zadní strana slunečních čoček a velikost brýlí. Paprsky se mohou do oka dostat i ze zadní strany brýlí. Nejkvalitnější sluneční brýle mají speciální antireflexní úpravu, která zabrání vstupu UV do očí. Problém nastává u méně kvalitních brýlí, které většinou antireflexní úpravu ze zadní strany nemají. 

Pokud na zadní straně čoček není nanešena antireflexní úprava, může docházet k nevhodným odrazům, které dopadají do oka. Pokud chceme zabránit vzniku těchto nevhodných odrazů musí být brýle buď dostatečně velké a dobře padnoucí, aby se paprsky od zadní plochy neodrážely nebo musí být opatřeny antireflexní povrchovou úpravou.

Antireflexní úprava brýlí

A jak je to tedy s UV ochranou u brýlových čoček? Částečně je zajištěna materiálem čoček  (zde záleží na indexu lomu čočky) a částečně povrchovou úpravou. 

Čím tmavší, tím vyšší ochrana? Ne! Procento zabarvení slunečních brýlí nemá vliv na stupeň ochrany. Sluneční čočky s nižším procentem zabarvení mají stejnou UV ochranu jako sluneční čočky tmavší. I čiré dioptrické brýlové čočky mohou chránit proti UV. 

Stupeň zabarvení nám zajišťuje komfortní vidění za různých podmínek. Sluneční čočky mají 4 kategorie zatmavení.



Kategorie 0 jsou skoro čiré čočky, které nosí lidé citliví na světlo v interiéru. Kategorie 1-2 jsou lehce zatmavené čočky, které jsou vhodné pro ostré vidění ve stínu, během zatažena a polojasna. Nejpoužívanější kategorie 3 jsou zatmavené čočky vhodné do jasných slunečných dní, na pláž, na sporty. Kategorie 4 jsou nejvíce zatmavené čočky, které se využívají do oblastí s extrémně vysokým slunečním působením - hory, moře. Nejsou vhodné na řízení.

Hnědě zabarvené čočky mají rozjasňující charakter, oproti tomu šedě nebo zeleně zabarvené pomáhají snižovat oslnění a výhodou je, že nejméně zkreslují přirozené vnímání barev.

Sluneční brýle zatmavené