Left Pokračovat v nakupování
Vaše objednávka

V košíku nemáte žádné zboží

Promotion
Read more
Když už mrkev nestačí.

Optický slovník


Acetát

Plastový materiál, ze kterého se vyrábí brýlové obruby. Jde o kvalitní hypoalergenní materiál, u kterého máme mnoho možností, co se týče barev. Po nahřátí se dá tvarovat a my vám brýle z acetátu tudíž můžeme krásně přizpůsobit na hlavu.

Dioptrické brýle z acetátu


Astigmatismus

Stejně jako u krátkozrakosti nebo dalekozrakosti jde o refrakční vadu oka. U astigmatismu je oko lehce nepravidelné a dochází k tomu, že vidíte věci rozmazaně, typicky se stínem nebo dokonce až dvojitě. Lze ho jednoduše řešit brýlemi s cylindrem. Což vůbec není tak děsivé, jako to může na první poslech znít :) 


Adice

Adici najdete na svém předpisu pravděpodobně pod zkratkou Add. Nemusíte jí tam mít ale vůbec, protože adice je přídavek dioptrií do blízka, kterou mají pouze presbyopové - lidé nad 40 let, jejichž oko už není tak flexibilní a potřebují různé dioptrie do dálky a do blízka.


Akomodace

Akomodace je proces v oku, díky kterému dokážeme přeostřit do různých vzdáleností. Při pohledu do blízka naše oči (a především oční čočky a svaly kolem nich) musí víc pracovat, zatímco při pohledu do dálky se uvolní. Zaměřit se na akomodaci můžete např. tak, že si umístíte např. do vzdálenosti 40 cm vztyčený prst a zaměříte se na něj. V tu chvíli můžete vnímat, že ostře vidíte pouze prst,ale okolí je rozmazané, Zatímco když se překouknete na vzdálenější předmět, vidíte zase ostře vzdálený předmět ale prst je rozmazaný.


Antireflexní úprava

Povrchová úprava, která se přidává na brýlové čočky. Jde o velmi tenkou vrstvu, která zajistí, že se čočka nebude lesknout a pohled přes ní bude krásně čistý. Brýlové čočky bez antireflexní úpravy světlo hodně odrážejí. Nejen že se pak přes brýle špatně dívá, ale ani ostatní vám nevidí dobře do očí.

Austenitická ocel

Druh ocele, kterou najdete u naší značky brýlí Lool. Jedná se o ocel, která je velmi pružná a odolná proti rozbití. Díky jejich lehkosti pouhých 8 g u brýlí ani nepoznáte, že je máte na sobě. Pokud hledáte velmi odolné brýle, které toho vydrží opravdu hodně, zvolte značku Lool.

Autorefraktometr

Přístroj, který slouží ke změření dioptrií. V jednoduchosti přístroj funguje tak, že vám do očí pustí světlo a poté zkoumá, jak se při průchodu mění. Hodnota dioptrií z přístroje samozřejmě není konečná, může se lišit od toho, jaké dioptrie jsou vám poté pohodlné na nošení v brýlích. U nás v optice v Brně najdete přístroj, který nejenom že změří dioptrie, ale např. i nitrooční tlak, topografii rohovky, propustnost čočky. Což je důležité jako prevence nejčastějších očních onemocnění. 

Měření zraku


Bifokální brýle

Bifokální brýlové čočky v sobě nesou dioptrie na dálku a dioptrie na blízko. Jsou určeny pro presbyopy. Tento přechod je ostře oddělený, takže ho lze vnímat při pohledu přes brýle. Tyto brýle nejsou ideální pokud se chcete dívat i např. na počítač nebo na střední vzdálenost. V tu chvíli vám bude ostrý přechod vadit a ostře neuvidíte.


Brýle proti modrému světlu

Tyto brýle slouží k tomu, abychom večer před spaním blokovali neustálé vystavování modrému světlu. Modré světlo je součástí slunečního záření a je pro naše oči přirozené, udržuje nás přes den aktivní. V dnešní době ale máme přísun této složky světla vyšší, než je žádoucí. Vyzařují ho například zářivky, některé televize, obrazovky počítačů apod. A to i v době, kdy bychom se už měli pomalu chystat ke spánku a naše tělo by mělo začít vytvářet spánkový hormon. Tomu ale modré světlo brání. Brýlové čočky u těchto brýlí jsou zbarvené do žluta, oranžova nebo červena, podle toho, jak velkou část spektra chceme potlačit. Poté existují ještě brýle proti modrofialovému světlu, které jsou zase vhodné na nošení přes den, jelikož jsou téměř čiré.


Brýle proti modrofialovému světlu

Primárně jsou určeny pro lidi, kteří tráví hodně času u digitálních obrazovek, pod umělými zdroji světla a kteří trpí digitální námahou očí. Částečné blokují modré světlo, ale především blokují 100% modrofialového světla a UV záření, takže nijak neovlivňují naši bdělost přes den tak, jako tomu je u brýlí proti modrému světlu. Vzhledem i k velmi kvalitní antireflexní úpravě je můžete nosit nejen u počítače, ale klidně po celý den.

Pro více informací mezi rozdíly modrého a modrofialového světla si přečtěte náš článek zde.

Brýlová čočka

Hovorově se tomu říká “sklo”, ale přesnější název je brýlová čočka. Dnes už se totiž většinou brýlové čočky nevyrábí skleněné, ale plastové, takže oficiální název vašich sklíček v brýlích je plastová brýlová čočka.


Brýlová korekce

Je to odbornější označení brýlí. Slovo korekce se používá v souvislosti s optickou pomůckou, kterou nosíte, abyste zlepšili váš zrak. Můžou to být tedy třeba i kontaktní čočky. S výrazem brýlová korekce se možná setkáte u vaše předpisu na brýle.


Brýlová obruba

Můžete se setkat s různými názvy: rám, rámeček, obroučka, kostra. Váš optik tomu ale bude pravděpodobně říkat odborně - brýlová obruba.

 

Centrace

Centrace neboli zaznamenání si vašich zorniček, je důležitý krok při pořizování si nových dioptrických brýlí. Každý máme jinak postavené oči, proto budeme mít i jinou vzdálenost zorniček. Pokud si pořídíte tzv. hotové brýle z drogerie nebo ze stánku, které nejsou zaměřeny na vaše zorničky, bude vás z nich bolet hlava, pocítíte únavu atd. Tenhle typ hotových brýlí nedoporučujeme na dlouhodobé nošení.

Cylindr

Cylindr je dioptrická hodnota, kterou se řeší astigmatismus. Pokud ve sloupci s označením ‘cyl’ na vašem předpise nemáte vyplněnou žádnou hodnotu, znamená to, že astigmatismus nemáte. Cylindrem se vyjadřuje nepravidelnost rohovky. Tuhle dioptrickou hodnotu budete mít zapsanou v určité ose, která určuje jeho orientaci.

Cukrovka

Cukrovka a zrak spolu úzce souvisí. Při nesprávné léčbě cukrovky a nepravidelným kontrolám může docházet k vážnému poškození sítnice oka a vzniku diabetické retinopatie. To může vést až k oslepnutí. Lidé s cukrovkou mohou taky vnímat proměnlivou ostrost během dne v závislosti na hladině cukru v krvi. 


Dalekozrakost

Dalekozrakost je refrakční vada, která se řeší plusovými dioptriemi. Tato vada se většinou projevuje tak, že máte problémy především na blízko, ale není to pravidlo. Při vyšších dioptriích může být problematické i vidění do dálky. 


Digitální námaha očí

Digitální námaha očí neboli syndrom počítačového vidění je problém především v několika posledních letech. Je úzce spojen s používáním digitálních zařízení. Při častém a dlouhodobém koukání do obrazovek se naše oči přetěžují a to se pak může různě projevovat: červené oči, pálení očí, rozmazané vidění, bolest hlavy, suché oči apod. V případě potíží nás navštivte, rádi vám poradíme. Více se můžete dozvědět v našem článku zde.

Diabetická retinopatie

Oční onemocnění, které může způsobit ztrátu zraku u lidí s cukrovkou. Dochází k ucpávání nebo poškozování cév v sítnici oka.


Emoce

Ty správné emoce ucítíte, až si poprvé nasadíte vaše vysněné brýle! 


E-shop

Spoustu brýlí, co máme v optice v Brně, máme i na našem e-shopu. Chceme, abyste si brýle mohli vybírat z pohodlí domova.

 

Essilor

Francouzská značka brýlových čoček, které najdete u nás v optice. Již 160 let jsou předním světovým výrobcem a patří mezi top výrobce multifokálních čoček.


FKSP

Máte příspěvek od FKSP a přemýšlíte, jestli si za něj koupit nové dioptrické brýle? V naší oční optice si můžete udělat radost a koupit si brýle za zaměstnanecké benefity nebo vám vystavíme fakturu k proplacení z FKSP.


Fólie v brýlích

Folie, které se většinou nachází v brýlích, které zkoušíte, nemají žádnou dioptrickou hodnotu. Někdy mohou mít určitý barevný odlesk, ale ve většině obrouček to nemá žádnou speciální funkci a brýle nejsou určené k nošení s těmito obyčejnými folie. Prakticky slouží pouze k tomu, abychom si na ně mohli zaznačit, kde se v brýlích nachází vaše zornice a podle toho pak daly brýlové čočky zabrousit přímo na vás. 


Hydrofóbní vrstva (povrchová úprava)

Hydrofobní úprava, která se používá u brýlových čoček, slouží k odpuzování vody a vlhkosti. Slouží tedy k tomu, aby se vaše brýle pořád tak nešpinily a vy je nemuseli několikrát za den leštit.


I pro vás..

najdeme ty správné brýle! Ano, je to tak. Spousta lidí si myslí, že brýle nejsou pro ně, ale ve skutečnosti jenom nenašli ty, ve kterých by se cítili dobře. S hledáním těch pravých vám pomůžeme.


Jak probíhá měření zraku?

Na měření zraku se nijak speciálně připravovat nemusíte. Důležité je, abyste se cítili odpočatí, dobře vyspalí a abyste přišli k optometristovi nejlépe v dopoledních hodinách, kdy oči nejsou ještě výrazně zatíženy celodenní prací. S sebou si vemte současné brýle, které máte. Pokud nosíte kontaktní čočky, tak přijít bez nasazených čoček. Samozřejmostí je, že nesmíte před měřením požívat alkohol a jiné drogy.


Krátkozrakost

Krátkozrakost je refrakční vada, která se řeší mínusovými dioptriemi. Tato vada se projevuje tak, že máte problémy s viděním na dálku. Pokud trpíte krátkozrakostí, mezi první projevy patří typicky neschopnost přečíst číslo na šalině nebo např. titulky v kině. Při vyšších dioptriích může být problematický i pohled do bližších vzdáleností.


Lupa

Zvětšovací pomůcka, kterou u nás v optice taky najdete.

 

Multifokální brýle

Máte různé dioptrie do dálky a do blízka a chcete vidět na všechny vzdálenosti aniž byste střídaly několik brýlí? Pak jsou multifokální brýle ideálně právě pro vás! Při přímém pohledu uvidíte krásně ostře do dálky, při sklopení očí zase na bližší předměty. Co víc si přát? Jak by řekl jeden z našich zákazníků “Multifokální brýle mi změnily život!”


Nitroční tlak

Nitrooční tlak je jeden z údajů, které můžeme změřit při vyšetření zraku. Měření nitroočního tlaku je preventivní vyšetření sloužící k odhalení rizika glaukomu (zeleného zákalu). Pokud bychom u vás naměřili nitrooční tlak vysoký, doporučíme vám návštěvu očního lékaře.


Nosník

Nosník je ta část brýlí, která spojuje pravou a levou očnici a je umístěna nad vaším nosem. Existuje několik typů nosníku a každému může sedět jiný.


Ocuway

Vaše cesta k ostrému zraku.


Očnice

Očnice jsou části brýlí, kde jsou umístěny brýlové čočky (skla). Můžou být v různých tvarech, velikostech, barvách. Můžou být dokonce i z jiného materiálu než je zbytek brýlové obruby. Nesmí být nijak poškozené, aby v nich brýlové čočky dobře držely.


OD/OS

Se zkratkou OD a OS se možná řada z vás potká na svém předpisu na brýle nebo u kontaktních čoček. Tyto zkratky vychází k latinských názvu Oculus dexter - oko pravé a Oculus sinister - oko levé.


Oftalmolog

Oftalmolog je oční lékař. Jeho primárním úkolem je starat se o zdraví vašich očí. Pokud vás trápí nějaké oční onemocnění, navštivte očního lékaře. Pokud však vnímáte pouze rozmazané vidění, bolest hlavy, únavu očí, navštivte jako první optometristu, který vám změří zrak.


Optik - technik, specialista, který vám pomůže vybrat vhodné dioptrické i sluneční brýle a poradí vám, jaký typ brýlových čoček je pro vás ten nejvhodnější. Zároveň pokud máte nějak pokřivené brýle, tak vám udělá jejich servis i drobné opravy. Jeho specializací je také zábrus brýlových čoček do vašich brýlí.


Optometrista

Optometrista je vysokoškolsky vzdělaný specialista, který se zaměřuje na měření zraku. Náplní jeho práce je správné stanovení dioptrií ať už do dálky nebo do blízka. Vzhledem k tomu, že je to jeho zaměření, má dostatek času, který je pro správné nastavení dioptrií důležitý. 


PD

Zkratka PD vyjadřuje zornicový rozestup - jak máte daleko od sebe zornice. Jde o velice důležitý údaj při výrobě brýlí. PD si zaznamenáme u každého zákazníka před výrobou brýlových čoček a zabroušením do brýlové obruby. 


Polarizační sluneční brýle

Díky polarizaci dochází ke snížení nepříjemných odlesků od horizontálních ploch, jako například od vodní hladiny, sněhu, vozovky nebo kapoty auta. Brýle jsou ideální nejen pro řidiče, ale i na venkovní sportovní aktivity.


Presbyopie

Neboli vetchozrakost je oční vada, kdy oko ztrácí svoji schopnost zaostřovat do blízka. Děje se tak po 40. věku života. Řešením presbyopie jsou např. dioptrické brýle na čtení. Pokud cítíte, že už máte "krátké ruce" a vidíte rozostřeně do blízka, zastavte se k nám na měření zraku.


Povrchové úpravy

Antireflexní úprava, tvrzení, hydrofobní úprava, antistatická úprava - nejen tyto ale i další povrchové úpravy lze nanést na brýlové čočky. Může být opravdu složité se v tom vyznat, obzvlášť pokud si člověk brýle pořizuje poprvé. Pokud nevíte, jaké povrchové úpravy zvolit u těch svých, zastavte se za námi do optiky a my vám všechno vysvětlíme a rádi vám pomůžeme s výběrem. 


Rada

Pří výběru brýlí vám vždycky rádi poradíme :)

 

Ručka, stranička, nožička

Důležité části u brýlí. Dají se tvarovat a tak vám dokážeme stranice krásně přizpůsobit za ušima. Pokud cítíte nekomfort, brýle vám sjíždějí z hlavy nebo vás tlačí stranice za ušimi, zastavte se k nám a my vám je upravíme.


Sluneční brýle

Sluneční brýle jsou pro vaše oči opravdu důležité. Zároveň je důležité, aby byly kvalitní se 100% UV ochranou! Jen tak udělají pro vaše oči tu správnou službu. Časté vystavování očí UV záření může vést např. k předčasnému stárnutí očí, vzniku šedého zákalu, nádorovému onemocnění víček apod. UV záření se navíc může do našich očí dostávat nejenom přímo, ale i odrazem. 


Samozabarvovací brýle

Tyto brýlové čočky se přizpůsobují světelným podmínkám - reagují ztmavením při vystavení se UV záření (slunečnímu záření), zatímco v místnosti zůstávají čiré. Jsou to tedy sluneční i dioptrické brýle v jednom provedení. Opět poskytují ochranu proti UV, ať už jsou v jakémkoliv stupni zabarvení. 


Sedýlka

Jsou dva skvělí pomocníci, které vám drží brýle na nose. Dají se individuálně přizpůsobit na šířku vašeho nosu. Mohou být silikonové, titanové, kovové, křišťálové. Každé mají své výhody a dají se časem měnit.


Servis brýlí

Ten máte u nás zdarma, a to navždy! Stavte se jednou za čas na kompletní servis brýlí. Brýle vyčistíme v ultrazvukové čističce, dotáhneme šroubky i straničky, aby vám nepadaly a celkově je srovnáme. Brýlím tak prodloužíte jejich životnost a budou vám dělat stále radost.


Sféra

Sféra znamená hodnotu dioptrie brýlové čočky u krátkozrakosti nebo dalekozrakosti. Je pravidelná po celé ploše oka. Pokud je hodnota dioptrie označena mínusovým znaménkem, jedná se o krátkozrakost. Pokud je označena plusovým znaménkem, jedná se o dalekozrakost. 


Sportovní brýle

Máme! Brýle na kolo, běh, na hory. Vybrali jsme pro vás kvalitní francouzskou značku Demetz. Přijďte si pro skvělou pomůcku na sportování.


Sprej proti zamlžení

Zamlžují se vám brýle? Otestovali jsme za vás spoustu sprejů proti zamlžení a nejlépe funguje Zeiss sprej proti zamlžení. Najdete ho na našich stránkách: https://ocuway.cz/products/sprej-proti-zamlzeni nebo u nás v prodejně na Pekařské 12, v Brně.


Stranice/Straničky

Už jsme slyšeli spoustu označení této části brýlí. Někdo tomu říká straničky, někdo nožičky nebo třeba hokejky. Jsou to ty části obruby, díky kterým můžete brýle nosit na uších :) A jejich zahnutí se dá individuálně přizpůsobit přímo na vás.


Šilingrovo náměstí

Pokud k nám pojedete tramvají, vystupte na zastávce Šilingrovo náměstí, běžte 150 m po pravé straně Pekařské dolů a dívejte se po velkých svítících brýlí. Tam nás najdete.


Šalina

Nedokážete rozeznat, jestli k vám přijíždí šalina (spisovně tramvaj) s číslem 6 nebo 8? Tak to je nejvyšší čas na měření zraku.

Štěrbinová lampa

Přístroj, který se své práci používají optometristé i oftalmologové. Pomocí něho můžeme zkontrolovat stav vaší přední i zadní části oka, podívat se, jak vám sedí kontaktní čočky atd.


Šroubek

U většiny brýlí dochází vlivem nošení k povolování šroubků. Pokud jste si toho u svých brýlí všimli, stavte se na kompletní servis brýlí, který u nás máte zdarma.


Tenčené čočky/skla

Tenčené čočky by se měly zvolit u vyšších dioptrií tak, aby brýle vypadaly esteticky hezky a nebyly těžké. Výhodou tenčených čoček je, že jsou pružnější, lépe v brýlích drží, lehčí, nebudou vás tlačit na nose a jsou kvalitnější.


Torické čočky

Speciální kontaktní čočky, které jsou vhodné pro korekci astigmatismu (nepravidelné zakřivení rohovky). Pokud chcete nosit kontaktní čočky a máte astigmatismus, tak se k nám objednejte na aplikaci kontaktních čoček a my vám pomůžeme vybrat vhodný typ.


Test barvocitu

Pomocí tohoto testu se dá určit, jestli netrpíte barvoslepostí.


Titan

Jeden z nejodolnějších materiálů, který se u brýlí používá. Jeho výhodou je, že je velmi lehký, pružný, odolný, hypoalergenní. Pokud chcete kvalitní brýle, určitě si zvolte titanové.


Transparentní brýle / transparentní dioptrické brýle

Jednoznačně jeden z nejoblíbenějších trendů za poslední 2 roky. Transparentní dioptrické brýle mají velkou výhodu v tom, že se do nich krásně schovají i vyšší dioptrie. Líbí se vám transparentní brýle?


Trendy brýle

Trendy sledujeme a stále pro vás vybíráme nejnovější trendy brýle. Můžete nás sledovat na instagramu, kde se o novinkách zmiňujeme.


Tvrzení

Povrchová úprava proti poškrábání.


Únava očí z počítače

Pociťujete únavu, bolest očí, bolest hlavy a další diskomfort po práci na počítači? Zřejmě jste si vaše oči zatížili digitální námahou očí. Více se o ní dozvíte v článku zde.


Ultrafialové záření

Je elektromagnetické záření, které vyzařuje Slunce a je pro naše škodlivé. Může způsobovat zakalení oční čočky, vznik vrásek, spálení víček, vznik výrůstků až rakovinu. Proto bychom měli naše oči chránit 100% UV ochranou u slunečních i dioptrických brýlí.


Ultrazvuková čistička na brýle

Díky ultrazvukové čističce vám v optice vyčistíme brýle důkladněji, i v místech, kam se při čištění mikrovláknem nedostanete. Takovéto důkladnější čištění brýlí doporučujeme provádět zhruba jednou za 2 měsíce. Pozor ale, pokud máte brýle poškozené! Pokud je narušena souvislost antireflexní úpravy na brýlových čočkách nebo třeba vrstva laku na obrubě, není vhodné brýle do ultrazvukové čističky dávat. Mohly by se ještě více poškodit.


Upravit brýle

Ve spoustě případů je potřeba brýle upravit přímo na vás. Každý z nás má uši různě daleko od kořene nosu, proto se zahýbají a přízpůsobují na každého individuálně. Slouží to k tomu, aby vám brýle při předklonu nesjížděly po nose nebo horším případě, nespadly na zem. Pokud mají brýle sedýlka, tak i ta se dají nastavit přesně na vás.


Vady zraku

Mezi oční vady řadíme dalekozrakost, krátkozrakost, astigmatismus a presbyopii. Nevíte, co máte vy za oční vadu? Stavte se k nám na měření zraku a dozvíte se to.


Vetchozrakost

Neboli presbyopie je oční vada, kdy oko ztrácí svoji schopnost zaostřovat do blízka. Děje se tak po 40. věku života. Řešením jsou např. dioptrické brýle na čtení.


Velikost brýlí

Všechny brýle mají na stranici napsány určité velikosti. Jedná se o velikost očnice, nosníku a délku stranic. Především vás zajímá velikost očnice a taky nosníku. U malých brýlí najdete velikost očnice v rozpětí 40-48 mm. U středních brýlí 49-54 mm. Velké brýle mají velikost očnice 55 mm a více.


Vitamíny pro oči

Mezi nejlepší vitamíny pro oči řadíme Vitamín A, C, E, Karotenoidy, Omega 3 mastné kyseliny, Zinek a další. Více najdete v našem článku o vitamínech.

Vlastnosti slunečních čoček

Všimli jste si, že sluneční čočky u brýlí mají různé zbarvení? A co teprve jejich vlastnosti jako polarizace, zrcadlové čočky, gradální čočky! Mrkněte na vysvětlení v naší abecedě.


Vysoký nitrooční tlak

Pokud vám byl naměřen vysoký nitrooční tlak, tak se může jednat o první projev zeleného zákalu. Vysoký nitrooční tlak může poškozovat oční nerv a vést až k poruchám zraku. Mezi projevy vyššího tlaku uvnitř oka řadíme bolesti hlavy, bolesti očí, nevolnost a zhoršené vidění. Obvykle je však bezpříznakový. Proto jsou nezbytné pravidelné oční kontroly u optometristy nebo očního lékaře.


Vyšetřovací místnost

Oddělená místnost v optice, kde vám optometrista změří zrak a pomůže s aplikací kontaktních čoček. 


Vyšetření/měření zraku

Součástí vyšetření zraku je stanovení brýlové korekce do dálky, na počítač i do blízka. Zároveň optometrista zkontroluje bezkontaktně nitrooční tlak, zakřivení rohovky a její degenerace, propustnost oční čočky aj.


Výběr brýlí

U nás v optice v Brně si vyberete dioptrické i sluneční brýle přesně podle vašeho gusta. Naši optometristé vám změří zrak a pomohou zaostřit na to podstatné. Vybrat si brýle můžete i online na našich stránkách www.ocuway.cz


Varilux

Je označení progresivních neboli multifokálních brýlových čoček od francouzské značky Essilor. Jedná se o značku, která jako první na světě vyrobila multifokální brýle. Proto vám je rádi doporučíme do vašich brýlí a věříme, že s nimi budete spokojeni jako několik dalších miliónů lidí po celém světě.


WAM 700+

Náš speciální přístroj na vyšetření zraku. Změří objektivně refrakci, zhodnotí aberace oka, zjistí topografii přední plochy rohovky, změří nitrooční tlak a propustnost oční čočky.


X možností

U nás máte x možností ve výběru dioptrických i slunečních brýlí. Stačí si vybrat jen ty pravé pro vás.


Y v Ocuway

Chceme, abyste viděli ostře jako je písmeno Y v našem logu. To je náš cíl a vaše cesta k ostrému zraku.


Záblesky v oku

Stav v oku, kdy dochází ke změnám ve sklivci, které vyvolají tlak na sítnici. Pokud se jedná o krátkodobý stav, nemusíte se bát. Pokud se to stává častěji, doporučujeme navštívit preventivně očního lékaře.


Zákalky

Stejně jako u záblesků v očích se jedná o změny ve sklivci. Pokud se jedná o vážnější stav, kdy zákalky ve sklivci způsobují zrakový diskomfort, jdá se jako léčba využít specializovaný laser.


Zakřivení rohovky

Důležitý údaj pro aplikaci kontaktních čoček. Podle zakřivení vaší rohovky vám optometrista určí zakřivení kontaktní čočky tak, aby vám čočky krásně seděly na očích.


Zámečkovitý nosník

Nosník u brýlí, který je speciálně navržen tak, aby brýle ležely podél nosu a ne na jeho kořenu. To je jeho velkou výhodou, že se váha brýlí rozloží podél nosu a neleží celá tíha na kořenu. Navíc skvěle sedne lidem, kteří mají specifický nos (tzn. trochu zkřivený :))


Zamlžování brýlí

Brýle se zamlžují z důvodu změn teplot nebo pokud si na ně dýcháme přes roušky. A jak tomu zabránit? Buď si můžete pořídit brýlové čočky s úpravou proti zamlžování nebo si koupit sprej proti zamlžení (Zeiss sadu proti zamlžení), který skvěle funguje.


Zaostřit

Pokud musíte dlouze zaostřovat do dálky nebo do blízka, tak je nejvyšší čas na měření zraku. Rozostřeně vidí lidé, kteří mají astigmatismus.


Zelený zákal

Neboli glaukom, je oční onemocnění, při kterém dochází k poškozování zrakového nervu. Příčin zeleného zákalu je více - dědičnost, celková onemocnění, úrazy. Nejdůležitější je u tohoto onemocnění jeho včasné odhalení. Proto nepodceňujte prevenci a choďte na vyšetření zraku jednou za 1-2 roky.


Zhotovení brýlí

Standardní dioptrické brýle na dálku nebo na čtení vám zhotovíme do týdne. Pokud budete mít nějaké individuálnější brýlové čočky jako např. multifokální nebo pracovní čočky, tak ty vám vyrobíme do 14 dnů. Na skvělé brýle se vyplatí počkat.


Zinek

Vitamín nezbytný pro zdraví vašich očí. Pokud ho máte nedostatek, můžete hůře vidět za šera. Najdete ho například v luštěninách, dýňových semínkách, ústřicích, v mase.


Zorné pole

Je část prostoru, které očima pozorujeme při přímém pohledu. Velikost zorného pole je určena tvarem obličeje, nosem a čelem. Stárnutím dochází k jeho zúžení z periferie. Nejčastěji se zorné pole vyšetřuje na speciálním přístroji nazvaném perimetr.


Zornice

“Černý otvor” ve vašich očích. Nachází se uprostřed barevné duhovky. Zornicemi prochází světlo, které dopadá na sítnici a vytváří obraz, který vidíme. Každý máme různě vzdálené zornice. Jejich vzdálenost se označuje zkratkou PD = pupilární vzdálenost. 

Věděli jste, že pokud jste zamilovaní, tak se vaše zorničky roztáhnou? 


Zrak

Jeden z nejdůležitějších lidských smyslů. Zrakem přijímáme až 80% všech informací. A to je opravdu hodně. Zastavte se preventivně na měření zraku k nám do optiky.


Zrakové vady

Mezi oční vady řadíme dalekozrakost, krátkozrakost, astigmatismus a presbyopii. Nevíte, co máte vy za oční vadu? Stavte se k nám na měření zraku a dozvíte se to.


Zrcadlové brýle

Jsou nejen módním doplňkem, ale díky jejich reflexní funkci redukují oslnění a odlesky. Tím, že snižují propustnost světla, jsou ideální pro lidi, kteří tráví hodně času venku a od svých slunečních brýlí vyžadují co největší blokaci slunečního záření. Časté použití je na různé sporty. Možnost je si pořídit zrcadlové brýle na lyže, snowboard, kolo, běh atd.