Left Pokračovat v nakupování
Vaše objednávka

V košíku nemáte žádné zboží

Promotion
Read more
Když už mrkev nestačí.

Digitální námaha očí

Většina z nás tráví hodně času u digitálních zařízení, ať už v práci, tak ve volném čase. Problémy s unavenýma očima, rozostřeným viděním, bolestmi hlavy, suchýma očima apod. jsou čím dál častější. V některých případech jde o problémy způsobené špatně nastavenými brýlemi nebo nenošení potřebných dioptrií. Potíže mohou postihnout i lidi, kteří žádnou dioptrickou hodnotu nepotřebují. S největší pravděpodobností se u nich jedná o syndrom počítačového vidění neboli digitální námahu očí. Tyto potíže totiž mohou souviset s nadměrným používáním digitálních zařízení.

Syndrom počítačového vidění je způsoben několika faktory. V poslední době se ve společnosti řeší převážně modré světlo, ale není to jenom o něm. Modrému a modrofialovému světlu jsme se již věnovali v článku viz. odkaz zde.

Možné faktory ovlivňující digitální námahu očí:

Faktory digitální námahy

Monitory digitálních zařízení

Nastavení displeje počítačů je jedním z faktorů, který vznik digitální námahy ovlivňuje nejvíce. Malá velikost písma, nedostatečná ostrost textu nebo nízký kontrast. To vše způsobuje, že se musíme na text více soustředit a vynaložit více úsilí při čtení. Některé typy monitorů navíc řídí intenzitu podsvícení blikáním, čehož si lidský mozek ani nemusí všimnout, ale oči (naše zornice) to vnímají, neustále na to reagují a rychleji se unavují.

Modré světlo z počítačových obrazovek a digitálních zařízení může snižovat kontrast, což opět zapříčiňuje horší zaostřování.


Akomodace

Naše oční čočka při pohledu na blízkou vzdálenost neustále pracuje (akomoduje), snaží se zaostřovat. Pro oko je samozřejmě důležité určité zatížení do blízka, ale pokud na blízko pracujeme dlouho a bez přestávek, může docházet k přetížení oka. Při pohledu do dálky můžeme mít poté problém se zaostřením, protože se oči nezvládnou rychle uvolnit. Je dokázáno, že při pohledu na obrazovku jsou naše oči zatěžovány více, než při pohledu na text na papíře. 


Mrkání

Při soustředění se na práci, obzvláště u digitálních obrazovek, člověk přirozeně méně mrká. Mrkání zajišťuje roztírání slzného filmu po oku. Přirozeně tedy může dojít k vysušování očí, pokud mrkáme méně. Některé studie uvádí, že normální hodnota počtu mrknutí za minutu je kolem 20-22. Při čtení nebo práci na PC se tato hodnota může snížit až na třetinu, což je opravdu málo.


Ergonomie

Velký vliv má i špatně nastavená ergonomie u počítače a úhel pohledu na monitor. Při nesprávném sklonu oční koule vůči obrazovce může dojít k většímu odhalení rohovky, ke zvýšenému odpařování slz a následnému pocitu suchého oka. Obrazovka by neměla být příliš vysoko. Horní část obrazovky by měla být nejlépe v úrovní přímého pohledu. 


Špatné umístění okna vůči PC

Sluneční světlo z okna nebo nevhodně umístěný umělý zdroj světla může způsobit nepříjemné odrazy od dispeje, což vede k horší čitelnosti textu a nutnosti vynaložit větší úsilí k přečtení. Osvětlení by mělo být nižší než normální osvětlení používané v kancelářském prostředí. Světelné zdroje by měly být umístěny tak, aby nedocházelo k nepříjemným odrazům.


Nekorigovaná oční vada

I drobná nekorigovaná oční vada je významná a může mít velký vliv na vznik nepříjemných pocitů při práci. Toto platí vždy i při jiných činnostech, ale při práci u digitálních zařízení je to ještě výraznější. Dlouhotrvající snaha kompenzovat oční vadu může způsobit astenopické potíže (pálení a slzení očí, zčervenání očí, rozmazané případně i dvojité vidění, zvýšenou únavu, bolesti hlavy). Je dokázáno, že korekce i malých refrakčních vad může zvýšit efektivitu práce.

Naše tipy, jak si ulevit od nepříjemných potíží

Tipy jak ulevit očím při práci na počítači. Brýle proti modrému světlu. Digitální námaha očí.

Pokud to jde, zkraťte čas strávený u počítačů, televizí a mobilů. Provádějte časté přestávky, aby si vaše oči odpočinuly. Vyhýbejte se jasným obrazovkám alespoň hodinu a půl před spaním, aby se stihl vytvořit spánkový hormon melatonin a neměli jste tak ovlivněný váš cirkadiánní rytmus (rytmus bdění a spánku). Pokud byste si narušili tenhle rytmus, mohlo by se stát, že v noci nebudete mít plnohodnotný spánek, budete se probouzet unavení, nevyspalí a ovlivní to tak i vaši zrakovou schopnost.

Použijte u digitálních zařízení ochranné aplikace, které filtrují modré světlo. Zvláště důležité je jejich používání ve večerních hodinách. U většiny novějších digitálních zařízení by měly být tyhle aplikace již jejich součástí. Pokud je však ve svých telefonech nebo počítačích nemáte, můžete si například stáhnout námi odzkoušenou aplikaci s názvem f.lux, která funguje skvěle. Podle časového pásma si nastavíte vaši polohu, aplikace poté dle času pozná, jestli již slunce zapadlo a automaticky se vám ztmaví obrazovka do žluté barvy tak, aby vaše oči byly co nejméně zatížené modrým světlem. Další užitečnou aplikací je Iris - Software for Eye protection, která optimalizuje blikání obrazovky tak, že nastaví její správný jas i dle světla kolem vás. Tím se vám mohou zmírnit bolesti hlavy a budete moci na počítači pracovat déle.

Aplikace proti modrému světlu vs. brýle proti digitální námaze


Aplikace proti modrému světlu


  • Používejte večer, po západu slunce
  • Méně ovlivňuje cirkadiální rytmus = lepší spánek
  • Blokace modrého světla z počítače


Brýle proti digitální námaze


  • Používejte přes den
  • Mají antireflexní úpravu pro snížení oslnění a menší námahu
  • Blokace modrofialového světla i zářivek


Pokud máte pocit suchých očí a řezání, můžete použít umělé slzy/oční kapky. Dobře fungují ty na bázi kyseliny hyaluronové, díky které budou vaše oči delší dobu zvlažené. Náš tip - oční kapky Systane Hydratation, který najdete i na našich stránkách.

Aspoň jednou denně provádějte cviky na procvičení očí. (viz. článek) Zároveň myslete na pravidlo 20/20/20. Každých 20 minut se zadívejte aspoň na 20 sekund na předmět, který je minimálně 6 metrů daleko. Oči se při pohledu do dálky uvolní, zrelaxují a nebudete pak mít pocit “těžkých očí”.

Noste brýle s povrchovou úpravou proti modrofialovému světlu. Tato speciální povrchová úprava tlumí 100% UV a modrofialového světla a část modrého světla. Jde o téměř čiré brýlové čočky, které jsou jen jemně zbarvené do žluta. Pomáhají snižovat oslnění a dívání se přes ně je pocitově příjemnější. Jsou kompromisem pro zachování přirozených barev a ochrany očí. Nijak neovlivňují naší bdělost, proto jsou vhodné na nošení při práci přes den. Pouze večer, pokud chcete zcela odtlumit modré světlo, noste výrazněji zbarvené brýle (oranžové, červené), které pohltí větší část světelného spektra a opět vám pomůžou s tím, aby nebyl ovlivněn váš cirkadiánní rytmus.

Modré světlo. Brýle proti modrému světlu. Brýle proti digitální námaze.

Myslete na správně nastavenou ergonomii při práci na PC. Obrazovka by měla být umístěna od očí ve vzdálenosti zhruba natažené paže. Nastavte si monitor tak, aby horní část byla v úrovni vašich očí. Výška stolu by měla být při sedu v úrovni loktů. Lokty držte u těla tak, aby paže s předloktím svíraly 90°. Chodidla umístěte celou plochou na podlahu. Mějte vzpřímená záda. Uši, ramena a boky by měly být v jedné přímce. 

Ergonomie u počítače. Optika Brno. Ocuway.

Choďte pravidelně na měření zraku. Pokud máte potíže, zajděte si za očním specialistou, který zjistí, zda vaše potíže nejsou způsobené nekorigovanou oční vadou. Pokud nejsou, poradí vám, co máte dělat, aby ustaly.